Ikan Siakap Masak Kengsom



Bahan bahan:
1 ekor ikan siakap
1/2 biji nenas 
Kangkung
2 batang serai - ketuk
1 biji limau nipis
Garam 
Gula
Bahan kisar:
2 tangkai cili merah
8 tangkai cili padi
1 biji bawang besar - sederhana besar
6 ulas bawang putih
Sedikit belacan
1 inci kunyit hidup
Cara cara:
1. Masukkan bahan kisar dan air secukupnya ke dalam periuk. Masak hingga mendidih.
2.Masukkan nenas dan serai. Masak hingga mendidih seketika, sebelum dimasukkan ikan. 
3.Setelah ikan masak, masukkan garam dan gula. 
4.Tutup api dan masukkan kangkung kerana mahu kangkung yang masih rangup. 
5.Masukkan perahan jus limau. Kacau rata. Sedia untuk dihidangkan. 
Nota:
Masakan Thailand, mesti ada masam, manis dan pedas. 
Kredit resepi: Azie Kitchen